تجزیه در حسابگر صنعتی
کسب و کارهایی که مواد اولیه را به صورت عمده خریداری میکنند و بر اساس کیفیت یا نوع، آنها را تفکیک مینمایند، نیازمند نرم افزاری جامع هستند که با استفاده از آن بتوانند خرید مواد اولیه را ثبت سپس آنها را به بخشهای کوچکتر تفکیک و فراوری کنند و به عنوان محصول جدید به مشتری ارائه دهند.
تجزیه کالا یکی از امکانات نرم افزار حسابداری حسابگر صنعتی شرکت شایگان سیستم است که مناسب جهت استفاده این کسب و کارها طراحی شده است. در این مقاله آموزشی امکان تجزیه کالا در نرم افزار حسابگر صنعتی نسخه 9 به بالا با مطرح کردن یک مثال توضیح داده میشود. به عنوان مثال فرض کنید یک صندوق سیب دارید که میخواهید آنها را در سه کیفیت درجه 1، درجه 2 و درجه 3 با قیمتهای متفاوت بستهبندی نمایید. برای استفاده از این امکان ابتدا باید مواد اولیه و محصولات تجزیه را از منوی اطلاعات پایه > معرفی کالاها > اطلاعات اقلام موجودی، در سیستم تعریف نمایید. در قسمت معرفی کالا، کلاس کالاهایی که قرار است آنها را تجزیه نمایید را «مواد» و کلاس کالاهایی که قرار است حاصل تجزیه مواد دیگر باشند را «محصول تجزیه» انتخاب کنید. برای آشنایی با نحوه معرفی کالا و تعیین کلاس کالا میتوانید به راهنمای مربوط به آن مراجعه نمایید. برای مثال مطرح شده در ابتدای این مقاله باید کلاس کالای سیب فله را مواد و کلاس کالا سیب درجه 1، درجه 2 و درجه 3 را محصول تجزیه تعیین کنید.
برای معرفی فرمول ساخت محصول تجزیه بر روی زبانه لیست مواد سازنده کلیک کنید. در ستون شماره انبار، شماره انبار مواد اولیه و در ستون کد یا نام کالا، کد یا نام مواد اولیه را انتخاب کنید. چنانچه برای کالای انتخابی واحد شمارش تعریف کرده باشید در ستون واحد 1، واحد شمارش کالا نمایش داده میشود. در ستون مقدار اولیه، مقداری از ماده اوليه که در محصول به کار میرود را مشخص کنید. بعد از تعیین موارد مورد نظر بر روی دکمه ذخیره کلیک کنید.
برای تعریف فرمول تجزیه از منو عملیات روزانه > عملیات حسابداری صنعتی > تجزیه را انتخاب کنید.
در فرم باز شده برای تعریف فرمول جدید بر روی دکمه جدید کلیک کنید. در قسمت نام فرمول تجزیه، نام فرمول را وارد نمایید در قسمت کد یا نام ماده اولیه، کد یا نام ماده اولیه محصول خود را وارد نمایید. در قسمت مقدار مصرفی، مقدار مصرفی که میخواهید فرمول بر اساس آن تعریف شود را وارد کنید. فرض کنید وزن صندوق سیب 10 کیلوگرم است که در این صورت در قسمت مقدار مصرفی عدد 10 را وارد نمایید.
فرض کنید صندوق سیب شامل 3 کیلو سیب درجه 1، 5 کیلو سیب درجه 2 و 2 کیلو سیب درجه 3 است. برای وارد کردن اطلاعات مربوط این محصولات در جدول پایین این فرم، در ستون نام انبار، نام انباری که میخواهید محصول تجزیه شما در آنجا نگهداری شود را وارد کنید. در ستون کد یا نام محصول، کد یا نام محصول تجزیه را انتخاب نمایید. در ستون مقدار تولید، مقدار تولید محصول تجزیه و در قسمت قیمت پیش بینی، قیمتی که برای محصول پیش بینی کردهاید را وارد نمایید.
پس از وارد کردن لیست تمام محصولات برای محاسبه قیمت محاسبه شده بر روی دکمه محاسبه کلیک کنید. قیمت محاسبه شده بر اساس قیمت میانگین مواد اولیه، مقدار مصرفی، مقدار تولید و قیمت پیشبینی بدست میآید.
نکته: توجه داشته باشید که در لیست محصولات فقط محصولاتی نمایش داده میشوند که کلاس آنها «محصول تجزیه» است. شما میتوانید قیمت محاسبه شده را به عنوان یک سطح قیمت از سطوح قیمت محصول در نظر بگیرید. برای جايگزينی سطح قيمت بر روی دکمه "دوباره سازی سطوح قیمت از روی قیمت محاسبه شده" کلیک کنید.
در فرم باز شده سطح قیمت مورد نظر را از لیست کشویی سطوح قیمت انتخاب سپس بر روی دکمه تایید کلیک کنید.
با استفاده از دکمه کپی فرمول میتوانید فرمول تعریف شده را در یک فرمول جدید کپی کنید.
برای تولید محصول از مسیر عملیات روزانه > عملیات حسابداری صنعتی > رسید انبار تولید را انتخاب کنید.
در فرم رسید انبار تولید برای تولید محصول تجزیه بر روی دکمه تجزیه کلیک نمایید.
در فرم باز شده در قسمت شماره فرمول، شماره فرمول مورد نظر را انتخاب نمایید. در قسمت مقدار مصرفی، مقدار مصرفی مواد اولیه را وارد سپس بر روی دکمه تایید کلیک کنید.
پس از صدور رسيد انبار توليد، حوالهای صادر میشود که مطابق با فرمول ساخت محصول تجزیه از مانده مواد اوليه کاسته میشود.
برای محاسبه قیمت تمام شده محصول میتوانید از منوی عملیات روزانه > عملیات حسابداری صنعتی > محاسبه قیمت تمام شده اقدام نمایید. جهت آشنایی با نحوه محاسبه قیمت تمام شده میتوانید به راهنمای آن مراجعه فرمایید.